Chianti Classico, o povestea de 300 de ani

In anul 2016, teritoriul Chianti Classico a sarbatorit 300 de ani de viata.
O poveste inceputa pe 24 Septembrie 1716, cand Granduca Cosimo de Medici a hotarat, pentru prima data in istorie, sa delimiteze anumite teritorii care dau caracteristicile deosebite pentru productia vinului de inalta calitate.
Zona cea mai importanta era situata intre provinciile de Firenze si Siena, in care se nastea vinul Chianti, astazi numit Chianti Classico.
Simbolul acestui vin cat si a zonei este un simpatic cocos negru, despre care merita sa povestim legenda.

Pornind de la premisa ca intre toate provinciile din Toscana exista o rivalitate istorica care supravietuieste si acum, in mod mai mult sau mai putin simpatic, unul dintre motivele de lupta dintre Firenze si Siena era de a stabili granitele dintre teritoriul Chianti. Pentru a le stabili, a fost aleasa atunci o metoda unica. Astfel, din aceste doua orase trebuia sa plece cate un cavaler, si punctul intalnirii ar fi stabilit punctul granitei.
Ramanea sa se stabileasca momentul pornirii, si aici fantezia toscana pusa impreuna cu vremurile medievale lipsite de tehnologie au facut sa fie decis ca, se porneste in momentul in care canta cocosul.
Locuitorii din Siena au ales un cocos alb, pe cand fiorentinii si-au ales un cocos negru. Dar smecherii fiorentini au facut mai mult, au tinut cocosul respectiv la intuneric si nemancat cateva zile. Asa ca, in momentul eliberarii, acesta a canta imediat si cavalerul a putut sa plece. Cocosul alb din Siena, in schimb, a cantat la o ora normala, iar cavalerul din Siena si-a intalnit adversarul dupa numai 12 km parcursi, cavalerul fiorentin fiind plecat mult mai devreme.
De atunci, fiecare sticla de Chianti Classico autentic trebuie sa aiba ca simbol Cocosul Negru.
Chianti Classico este produs din struguri Sangiovese cu un procent de cel putin 80%. Partea ramasa poate fi compusa din alti struguri rosii autohtoni. Ceea ce este important este ca doar daca strugurii sunt cultivati in zona Chianti Classico, vinul se poate numi asa.
Aici, introducem si un subiect mai putin placut pentru acest vin. Adica, exista pe piata multe vinuri cu numele de Chianti, care au in compozitie soiurile de mai sus, dar cultivate in alte zone si nu au aceleasi propietati deosebite ca cele cultivate in aceasta regiune. Asta inseamna, vinuri Chianti mai ieftine, dar nu la fel de bune. Asadar, daca doriti sa stiti daca aveti in fata un Chianti Classico adevarat trebuie sa observati daca are pe el acel cocos negru despre care am povestit.
Importanta istorica si culturala a acestui vin o regasim si intr-un foarte important palat artistic din Firenze, adica Palazzo Vecchio. In sala centrala este vopsit renumitul cocos negru.
Vinul Chianti Classico iti da de fapt o senzatie de ceva delicat , facut cu arta si atentie.
Deosebite sunt si peisajele care le poate oferi teritoriul Chianti Classico, pe care va invitam sa le vedeti in acest video. Mai mult decat atat, daca doriti sa petreceti cateva zile intr-o locatie deosebita, va rugam sa ne contactati pentru a va indruma spre resortul Borgo San Felice, locatie unde se produce vinul Chianti Classico pe care il comercializam.