Colesel este o firma cu o lunga si renumita traditie familiara pentru productia de vinuri Prosecco in zona Valdobbiadene. Mai precis, firma se afla chiar in cea mica si renumita zona care poarta numele de CARTIZZE.

Cartizze este de fapt o colina, foarte abrupta, plina de vita de vie, cu o suprafata de 107 de hectare. Aceste 107 de hectare reprezinta zona de productie cea mai calitativa pentru vinul spumant Prosecco. Se afla in interiorul orasului Valdobbiadene , si corecta denumire ale spumantelor produse acolo este Prosecco Superiore di Cartizze .

Sa vedem atunci care sunt motivele pentru care se scot de aici spumante de calitate superioara.

In primul rand,  aceasta colina este favorizata de un microclima ideala, cu o ventilatie usoara dar constanta din nord spre est, care usuca frunzele si fructele, si scoate umezeala din ele. Asta inseamna o crestere mai naturala si sanatoasa pentru struguri, astfel ca acestia nu au nevoie de  tratamente artificiale.

Foarte buna este si expunerea la soare, care permite o maturare a strugurilor mai buna decat in orice alta zona de productie de Prosecco. Pe timpul noptilor, temperaturile scad foarte mult, mai ales in perioada de maturare finala a strugurilor (August-Septembrie). Aceste variatii ale temperaturilor dezvolta caracteristicele aromatice, care apoi se vor simti pe vin.

Terenul este foarte mineral si permite o nutritie constanta pentru vie. In plus, retine foarte bine umezeala si planta nu ramane niciodata fara apa, lucru foarte important mai ales in anii in care clima este foarte secetetoasa.

Ce ziceti, nu ar fi cazul sa ne permitem macar din cand in cand  o sticla de Prosecco Superiore di Cartizze Brut  ?

In afara de acest produs de top, avem disponibil, tot de la firma Colesel,  inca doua produse care provin din zona Valdobbiadene.

Este vorba de Prosecco Valdobbiadene Superiore Extra Dry si Prosecco Valdobbiadene Superiore Millesimato Extra Dry. Se recomanda, pentru aceste produse, sa fie servite mai reci fata de un spumant normal, adica la o temperatura maxima de 5° C . Astel vom savura din plin aromele delicate pe care ni le ofera, si care merita sa fie apreciate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *