RECIOTO, punct de pornire pentru renumitele vinuri Valpolicella

De mai mult de 2000 de ani, acest vin de culoare rosu intens, numit Recioto , e protagonist pe mese din regiune Valpolicella. Sa il gusti in compania e tot timpul ceva deosebit si de neuitat.
Dar nu eeste numai asta, reprezinta mai mult. Reprezinta originea celor care au devenit acum vinuri foarte cunoscute si apreciate care provin din Valpolicella.
Sa vedem atunci ce este si cum se produce acest vin cu nume putin ciudat si amuzant cum e Recioto.
Se pare ca numele provine din dialectul din Veneto, unde cuvantul “Recia” inseamna ureche. Asta pentru ca strugurii folositi la Recioto sunt cei din partea superioara si laterala ale ciorchinei. Adica, urechile din ciorchina. Cele mai mature, cele mai dulci.
Strugurii sunt culesi la sfarsitul lunii Septembrie, si apoi lasati intr-un local numit fruttaio 120 de zile pentru stafidire. In aceasta perioada are loc o dezhidratare a strugurilor care pierd din volum in procent de 30% , si care produce o concentrare ale substantelor zaharoase.
Soiurile folosite pentru Recioto sunt Corvina, Corvinone si Rondinella. Uneori, in procentele mici, se folosesc si sunt permise Molinara, Oseleta, Forsettina si Negrara .
Procesele de zdrobire si vinificare se efectuaza in ianuarie , cu fermentare in cilindri de otel. Dupa 10 zile se opreste fermentarea si incepe invechirea de un an. Dupa acest an, Recioto sta 2 luni in barrique si 10 luni in sticla pentru perfectare.


Ceea ce se obtine este un vin de culoare rosu intens , cu reflexe de mov. Transmite arome de cirese, scortisoara, ciocolata. Iar cu ciocolata, abia asteapta sa se cupleze…
Ceea ce v-am prezentat este acel vin dulce si minunat care dupa 2000 de ani ramane un vis pe masa, mai ales daca acolo se afla deserturi pline de ciocolata.
Dar in secolul trecut, s-a intamplat la o momendat un mic si binevenit accident cu Recioto.
Un butoi de Recioto, uitat si regasit dupa trei ani, odata gustat a facut expertii sa descopere ce mare bogatie putea reprezenta acel vin, cu continut de zahar trasformat in alcool. Numit Amarone, din cauza gustului amar, fata de dulcele Recioto, a fost perfectionat si comercializat pentru prima data in anul 1968. Astazi este un vin apreciat la nivel mondial. Facut cu aceleasi soiuri Corvina, Corvinone, Rondinella este invechit cel putin 3 ani. Aceeasi metoda de culegere si aceeasi metoda de vinificare, cu diferenta ca apoi se lasa la invechire o perioada mult mai lunga, pentru a face zaharul sa se transforme in alcool.
Un vin, Amarone, care acum e cunoscut si apreciat in toata lumea, si popularitatea lui e in continua crestere. Cu stramosul lui, Recioto, merita sa faceti cunostinta.

Etichete: , , ,