Franciacorta Bonfadini, spumant produs prin Metoda Clasica.

Franciacorta e o mica zona de productie de vinuri, localizata langa Brescia, la sud de  Lacul Iseo. O zona al carui nume are origini inca nesigure, si supuse la diferite interpretari.

Literatura a considerat mereu ca numele fiind derivat de Franta Curta , adica curtea francezilor. Se pare ca in secolul VIII-lea, regele  Carlo cel Mare isi opreste armata acolo, dupa  ce cucereste aceasta zona.

Dar totusi cea mai verosimila interpretare este ca aceste teritorii, in epoca medievala, erau curti de monaci (calugari) scutite de la plata taxelor. Erau atunci numite Corte Franca, in sensul de francize.

Indiferent de origine, ceea ce este cert ca zona este plina de peisaje minunate,  si foarte favorabila la cultivarea de soiuri Chardonnay si Pinot Noir. Ceva descoperit in secolul trecut, care a convins din ani ’60 incoace din ce in ce mai multi producatori sa investeasca pentru productie de ‘‘bollicine”.

De atunci si pana acum, cresterea a fost constanta, si zona Franciacorta DOCG a devenit un punct de reper important pentru spumantele de calitate, de care regulamentul disciplinar impune sa fie produse numai prin metoda clasica.

Asta e ceea ce face firma Bonfadini, condusa acum de Francesca, care a adus firma sa devina cunoscuta pe mai multe continente.

Sa dam un binevenit la doua din Spumantele lor:

  • Franciacorta Brut Nobilium, cel mai traditional, primul vin produs de firma Bonfadini. Facut din Chardonnay (90%) si Pinot Noir (10%), Conservat in baric si refermentat pe sticla. O permanenta de 24 de luni pe drojdie, si comercializat la 3 luni dupa remuaj. Un parfum intens de miere si vanilie.
  • Franciacorta Saten Carpe Diem , produs 100% din soiul Chardonnay. Refermentat pe sticla la o presiune controlata de maxim 5 bar, dupa 24 de luni se obtine o spuma foarte delicata si fina. Parfum foarte fructat si cu un bouquet de arome diversificat
  • Le puteti gasi disponibile pe site-ul bevibene.ro, si Va asteptam sa le degustati la targul WineUp din Cluj Napoca, in perioada 29-31 Martie.